Officials

Officials bij het wedstrijdzwemmen zijn vrijwilligers die een korte training hebben gevolgd, waarin de regels van de sport uitgelegd worden. Tijdens die training wordt verteld hoe zwemslagen uitgevoerd moeten worden, er wordt aandacht besteed aan het klokken (tijdwaarnemer wordt de official ook wel genoemd). Tijdens een wedstrijd zorgen deze mensen dat de juiste tijden per zwemmer geklokt en genoteerd worden en er wordt gekeken of ze zich aan de regels houden.

Zoals bij iedere sport zijn er officials die net even wat meer trainingen gevolgd hebben. Dat is bijvoorbeeld een jurysecretaris (doet de administratie / zorgt voor uitslagverwerking), een starter, een kamprechter (beoordeeld o.a. de volgorde van aankomst en de uitvoering van de slagen) en tot slot de scheidsrechter die de alle voorgenoemde functies heeft en tijdens de wedstrijd de leiding over de wedstrijd heeft.

Bij één wedstrijd zijn 20 officials nodig en dat is aardig wat. Per wedstrijd moet ZCL een vooraf bepaald aantal officials “leveren” (regelen dat er mensen beschikbaar zijn). Voor bijvoorbeeld de competitie moet ZCL 4 officials leveren. Bij andere wedstrijden is het vaak één official per 5 deelnemers. De meeste officials fungeren één keer per maand of alleen als hun kind zwemt, maar door een gebrek aan officials komt het wel voor dat sommige mensen drie of meer keren per maand aan het bad staan, en dat wordt echt te veel. Vandaar deze oproep aan alle ouders om er samen voor te zorgen dat we de “last” wat gelijkmatiger kunnen verdelen onder alle ouders.

U zult begrijpen dat wij iedere ouder graag als vrijwilliger bij onze vereniging en vooral bij de sport van zijn of haar kind willen betrekken. Enerzijds is het plezierig om meer van de sport van je eigen kind te weten, anderzijds kan een vereniging niet zonder vrijwilligers, als u belangstelling heeft om ons officialkorps te versterken zou dat meer dan welkom zijn. 1 of 2 keer per jaar wordt de training gegeven, meestal in de wintermaanden. Het zijn 4 bijeenkomsten van 2 uur (tijdens de avonduren).

Mocht u na het lezen van dit verhaal belangstelling hebben om aan deze cursus mee te doen, neemt u dan contact met de Zwemcommissie (zwemmen@zwemclublosser.nl)