Schoolslag

De schoolslag heeft een rijke en lange geschiedenis. Het was de eerste wedstrijdslag die gebruikt werd en alle andere slagen zijn ontstaan vanuit de schoolslag. Vroeger was het toegestaan om gedurende de gehele schoolslagrace onder water te zwemmen. Dat bleek echter grote gevaren met zich mee te brengen. Om dit te voorkomen zijn halverwege de vorige eeuw de regels aangepast. Tegenwoordig is het voor de zwemmers alleen toegestaan om na start en keerpunt één slag onder water te maken.

 

Schoolslag spelletjes om te doen in de training!

Pionspel
Twee meter vanaf de muur staat een pion op de kant, daar staan 7 pionnen achter met een tussenruimte van 50cm.

Je gaat afzetten van de muur en uitdrijven. Voordat je afzet, voorspel je bij welke pion je gaat komen. Komt de voorspelling uit?

Schat zoeken
Je staat met de rug naar de muur, met 1 been op de bodem en 1 been tegen de muur in heupdiep water. Er liggen allerlei voorwerpen op de bodem (muntjes, blokjes, ringen)

Laat je onder water zakken en zet vlak boven de bodem af. Zwem schoolslag beenslag over de bodem en zoek tenminste 3 verschillende voorwerpen op.

De Race
We zitten op een flexibeam of/en hebben een flexibeam onder de oksels. Nu racen wie het eerst aan de overkant is met alleen schoolslag armen. Maar let op je handen mogen niet voorbij je lichaam (achter je) dus je moet kleine rondjes maken!


De Regels van Schoolslag
De Schoolslag wordt in buikligging gezwommen waarbij om de beurt een armslag en een beenslag wordt gedaan en moet het hoofd ergens tussen arm en beenslag boven water komen.

De beweging van de armen is gelijktijdig in een horizontaal vlak. Ze mogen dus niet op en neer bewogen worden. Hetzelfde geld voor de benen, gelijktijdig en in een horizontaal vlak.

Bij de start en na ieder keerpunt mag de eerste slag helemaal onder water gezwommen worden en mag er zelfs voor de eerste school been slag een zogenaamde vlinder kick gemaakt worden waarbij de benen 1 keer op en neer bewogen worden. Om goed te stroomlijnen mag je de handen helemaal doorhalen tot je ze naast je benen hebt. Bij de tweede armslag moet je hoofd boven water komen.